PELATIHAN PEMBUATAN PAKAN ALTERNATIF BERBAHAN SAYURAN TERFERMENTASI UNTUK MENINGKATKAN KESEHATAN TERNAK

Authors

  • Azhari Azhari Universitas Bojonegoro
  • Retno Muslinawati Universitas Bojonegoro
  • Tengku Muda Agam Sakti Universitas Bojonegoro
  • Siti Alfiyana Universitas Bojonegoro

DOI:

https://doi.org/10.30737/jaim.v8i1.5936

Abstract

Utilizing vegetables as animal feed obtained from the yard is a practical and economical solution to meet the nutritional needs of livestock. Planting various types of vegetables such as kale, spinach, and cassava in the yard not only provides a source of fresh food for the family, but can also be processed into quality animal feed. The process of processing vegetables is done by blending until smooth and mixing with a little water. To increase the nutritional content, this mixture can be added with fine bran or flour, then stirred until evenly distributed. This processed feed is easily digested by livestock, thus helping to optimize nutrient absorption. Utilizing the yard to grow animal feed vegetables also supports sustainable agricultural practices and reduces dependence on commercial feed that may contain chemicals.

References

Arizona, R., Ollong, A. R., Jaenuddin, J., & Supriyantono, A. (2023). Bimtek: Pelatihan Pembuatan Pakan Ternak Ayam Pada Peternak Lokal Papua Di Kabupaten Manokwari. Jurnal Abdisci, 1(1), 13–18.

Jumiati, J., Khaeriyah, A., Maswa, M., & Nurlianti, N. (2024). Penyuluhan Budidaya Ikan Sistem Bioflok dan Pelatihan Pembuatan Pakan Ikan pada Pengelola Bioflok Ponpes Darul Fallaah Universitas Muhammadiyah Makassar. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 7(1), 1–13.

Lamin, S., Juswardi, J., Tanzerina, N., Purwoko, A., & Muharni, M. (2023). Pelatihan dan Pendampingan Pembuataan Pakan Ikan Berbasis Tepung Maggot BSF

Hermentia illucens L (Diptera: Stratiomyidae). Jurnal Altifani Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 216–222.

Meidayanti, K., Siska, A. I., & Kareja, N. (2023). Peningkatan Nilai Tambah Limbah Hasil Pertanian Sebagai Pakan Ternak Bernutrisi Tinggi Berbasis Mesin Pencacah di Desa Bunder. I-Com: Indonesian Community Journal, 3(4), 1913–1920.

Nazaruddin, M., Nasution, A. A., Ilham, I., Yunanda, R., Muchlis, M., Sukmawati, C., Kamil, A. I., & Meiliza, R. (2022). Pelatihan Dan Pengembangan Teknologi Tepat Guna Produksi Pakan Silase Secara Berkelanjutan Dalam Mendukung Usaha Peternakan Sapi Di Desa Blang Gurah Kecamatan Kuta Makmur Kabupaten Aceh Utara. Jurnal Malikussaleh Mengabdi, 1(2), 43–55.

Noywuli, N. (2024). Teknologi Pengolahan Pakan Hijauan Di Daerah Tropis Untuk Ternak Sapi. Jurnal Teknologi Peternakan, 1(1), 30–38.

Pebrianto, R., Mukiat, M., & Asof, M. (2023). Pendampingan Pembuatan Pakan Unggas Menggunakan Fermentasi Dedak Di Desa Pelabuhan Dalam Kecamatan Pemulutan Kabupaten Ogan Ilir Sumatera Selatan. J-ABDI: Jurnal Pengabdian

Kepada Masyarakat, 2(8), 5899–5902.

Rofi, D. Y., Auvaria, S. W., Nengse, S., Oktorina, S., & Yusrianti, Y. (2021). Modifikasi Pakan Larva Black Soldier Fly (Hermetia illucens) sebagai upaya percepatan reduksi sampah buah dan sayuran. Jurnal Teknologi Lingkungan, 22(1).

Rompas, G. I. (2024). Perlindungan Hukum Terhadap Peternakan Babi Di Minahasa Menurut Uu Nomor. 41 Tahun 2014 Tentang Peternakan Dan Kesehatan Hewan. LEX ADMINISTRATUM, 12(2).

Rorong, J. A., & Wilar, W. F. (2021). Keracunan makanan oleh mikroba. Techno Science Journal, 2(2), 47–60.

Supartini, N., & Trisiwi, H. F. (2017). Suplementasi Serbuk Gergaji Dengan Probiotik Untuk Pakan Kelinci. Buana Sains, 16(2), 151–158.

Susanti, R., Rosyadi, I., & Rudiyanto, M. (2024). Efektivitas Pupuk Organik Cair Termodifikasi dalam Peningkatan Kualitas Pakan dan Pertumbuhan Berat Badan Kambing Ruminansia. Innovative: Journal Of Social Science Research, 4(4), 7886–7897.

Wardah, W., & Dutahatmaja, A. (2023). Pelatihan Dan Pendampingan Pembuatan Pupuk Dan Usaha Ternak Ruminansia Di Desa Cupak Kecamatan Ngusikan Kabupaten Jombang. ABDI MASSA: Jurnal Pengabdian Nasional (e-ISSN: 2797-0493), 3(03), 39–49.

Downloads

PlumX Metrics

Published

12/02/2024

How to Cite

Azhari, A., Muslinawati, R., Muda Agam Sakti, T., & Alfiyana, S. (2024). PELATIHAN PEMBUATAN PAKAN ALTERNATIF BERBAHAN SAYURAN TERFERMENTASI UNTUK MENINGKATKAN KESEHATAN TERNAK. Jurnal Abdi Masyarakat, 8(1), 125–135. https://doi.org/10.30737/jaim.v8i1.5936