PENDAMPINGAN PEMANFAATAN LIMBAH SAYURAN RUMAH TANGGA MENJADI PUPUK ORGANIK CAIR
DOI:
https://doi.org/10.30737/jaim.v8i1.5939Abstract
Training on the utilization of household vegetable waste into liquid organic fertilizer in Bangle, Sukorame District, Lamongan Regency, aims to increase the awareness and skills of the younger generation in processing organic waste into useful products for agriculture. This program involves the collection of vegetable waste, a fermentation process with the help of EM4 (Effective Microorganisms 4), and the production of quality liquid fertilizer. Prior to the training, participants faced challenges in the form of a lack of knowledge about waste management and dependence on chemical fertilizers. After the training, participants demonstrated significant improvements in understanding and practical skills, with successful application of techniques that reduce waste, improve soil fertility and support plant growth. The success of the training is measured by the application of the techniques taught, positive changes in waste management habits, and tangible results in agriculture. Suggestions for improving program effectiveness include improving initial education, providing adequate facilities and equipment, ongoing support, and using technology. This training makes an important contribution to sustainable agricultural practices and environmentally friendly waste management.
References
Abdillah, F., Manurung, F., Natzmi, A., Harahap, N. H., & Muary, R. (2023). Pengembangan Potensi Generasi Muda Terkait Tradisi Budaya Lokal Sebagai Sarana Pemberdayaan Masyarakat Melalui Program KKN di Nagori Dolok Mainu. Journal Of Human And Education (JAHE), 3(2), 470–476.
Aisyah, N. (2016). Memproduksi kompos dan mikro organisme lokal (MOL). Bibit Publisher.
Ali, F. Y., Alwi, A. L., Pratita, D. G., Nugroho, S. A., Rosdiana, E., Kusumaningtyas, R. N., & Cahyaningrum, D. G. (2022). Upaya pemberdayaan pemuda pertanian melalui edukasi pertanian organik di Kelurahan Sisir Kota Batu. Jumat Pertanian: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), 124–140.
Astuti, K. P., & Safrudin, B. (2021). Hubungan Program Germas Konsumsi Buah Dan Sayur Dengan Pengetahuan Keluarga Dalam Penularan Covid-19 Di Kelurahan Bukit Biru Kecamatan Tenggarong Kabupaten Kutai Kartanegara. Borneo Studies and Research, 3(1), 278–284.
Awaliyah, F., Aisiyah, A., Putra, F. E., & Santoso, G. (2022). Peradaban Patriotisme dan Nasionalisme; Generasi Muda sebagai Landasan Pembangunan Karakter Bangsa. Jurnal Pendidikan Transformatif, 1(3), 62–72.
Ayu, I., Difinubun, M. F., Burhanudin, V., & Widhiandono, D. (2023). Pemberdayaan Petani Desa Jiyu Melalui Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik: Inovasi dan Pengembangan Berkelanjutan. Prosiding Patriot Mengabdi, 2(01), 530–540.
Basirun, A. A. S., BK, M. K. U., Anisa, N., & Pontoh, A. F. (2023). Pengelolaan Sampah Organik Basah untuk Dimanfaatkan sebagai Penyubur Tanaman. Indonesia Bergerak: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 91–97.
Bertham, Y. H., Gonggo, B., & Utami, K. (2022). Peningkatan pengetahuan masyarakat dalam pemberian pupuk organik dan anorganik untuk produktivitas tanaman. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(4), 2961–2972.
Chrysanthini, B., Sumarwan, U., & Rifin, A. (2017). Preferensi konsumen terhadap produk sayuran organik (studi kasus konsumen UD Fabela-Myfarm) di Bogor Jawa Barat. MANAJEMEN IKM: Jurnal Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah, 12(2), 151–160.
Dariah, A., Sutono, S., Nurida, N. L., Hartatik, W., & Pratiwi, E. (2015). Pembenah tanah untuk meningkatkan produktivitas lahan pertanian. Jurnal Sumberdaya Lahan, 9(2), 67–84.
Firdiani, D., Astari, R., & Muhammadiyah Enrekang, U. (2022). Pemanfaatan Limbah Daun Pisang dan Kulit Bawang Merah sebagai Pupuk Organik Cair untuk Kesuburan Tanah di Desa Bambapuang. Journal of Community Empowerment, 4(1), 96–102.
Florence, A. G. (2017). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Pola Konsumsi dengan Status Gizi pada Mahasiswa TPB Sekolah Bisnis dan Manajemen Institut Teknologi Bandung. Fakultas Teknik Unpas.
Gunawan, R., Kusmiadi, R., & Prasetiyono, E. (2015). Studi pemanfaatan sampah organik sayuran sawi (Brassica juncea L.) dan limbah rajungan (Portunus pelagicus) untuk pembuatan kompos organik cair. Enviagro: Jurnal Pertanian Dan Lingkungan, 8(1), 37–47.
Handayani, W., Simamora, L., & Zebua, D. D. N. (2022). Sampah Makanan dan Pengelolaannya Kajian Pada Rumah Tangga di Kota Salatiga. SCU Knowledge Media.
Hasanah, S. H., Poetri, I. D. M., Ramadan, A. E. W., & Putri, B. A. (2023). Pemanfaatan Limbah Organik Melalui Program Semambu’s Ecofarming dalam Mencapai Tujuan Pembangunan Berkelanjutan. Jurnal Intelektualita: Keislaman, Sosial Dan Sains, 12(2).
Hasibuan, R. (2016). Analisis dampak limbah/sampah rumah tangga terhadap pencemaran lingkungan hidup. Jurnal Ilmiah Advokasi, 4(1), 42–52.
Hermanto, H., Sunaryo, S., Faqih, N., Purnomo, C. W., Khasani, K., Wahyu, J. N., Ariawan, I., & Saputra, J. (2024). Peningkatan Pendapatan Ekonomi Masyarakat Desa Dieng Kulon Melalui Penerapan Teknologi Pengelolaan Sampah. Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat UNSIQ, 11(01), 52–57.
Hidayat, A. N. F., Dinanti, A. D., & Fathiyyah, K. D. (2024). Preferensi Mahasiswa Terhadap Makanan Tradisional dengan Makanan Cepat Saji dari segi Pemahaman Bahan Kimia. Konstanta: Jurnal Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam, 2(1), 226–238.
Holilah, M. (2024). 8. Kearifan Ekologis Budaya Lokal Masyarakat Adat Cigugur Sebagai Sumber Belajar IPS. Kajian-Kajian Lokal Untuk Pendidikan IPS, 113.
Inayah, I., & Nirmala, N. (2020). Identifikasi Residu Pestisida Chlorpyrifos Dalam Sayuran Sawi Hijau (Brassica Rapa Var. Parachinensis L.) di Pasar Terong Kota Makassar Tahun 2016. Sulolipu: Media Komunikasi Sivitas Akademika Dan Masyarakat, 17(1), 35–43.
Istiningsih, I., Hidayat, M. F., Amin, S., Ariyanto, M. P., & Sumaji, S. (2023). Pendampingan Masyarakat Desa Papringan dalam Membangun Lingkungan Bersih Melalui Pengelolaan Sampah. Jurnal Muria Pengabdian Masyarakat, 1(1), 1–12.
Juliani, R. D. (2019). Peluang Usaha Melalui Bisnis Kompos di Kelurahan Tembalang Kecamatan Tembalang Kota Semarang. Majalah Ilmiah Inspiratif, 4(07).
Leksono, J. W., Izzati, N., Yannuansa, N., Indahwati, E., & Samudra, A. (2020). Inovasi teknik pengolahan limbah buah dan sayur rumah tangga. ABIDUMASY Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 30–35.
Lisanty, N., Hadiyanti, N., Prayitno, R. A., & Chairul Huda, R. (2021). Pengolahan limbah dapur menjadi pupuk organik cair (poc) untuk aplikasi pertanian lahan pekarangan di kecamatan pace dan ngronggot kabupaten nganjuk. Jatimas: Jurnal Pertanian Dan Pengabdian Masyarakat, 1(2), 121–133.
Lubis, A. H. (2019). Pengaruh Promosi Kesehatan Terhadap Perubahan Pengetahuan Hidup Bersih Dan Sehat (Phbs) Pada Tatanan Rumah Tangga Di Desa Batu Godang Kecamatan Angkola Sangkunur Tahun 2019. Institut Kesehatan Helvetia.
Mansyur, N. I., Pudjiwati, E. H., & Murtilaksono, A. (2021). Pupuk dan pemupukan. Syiah Kuala University Press.
Martyaningrum, N. K. T. (2018). Hubungan Pola Konsumsi Buah dan Sayur dengan Kadar Kolesterol Penderita Penyakit Jantung Koroner di Poliklinik Jantung Instalasi PJT RSUP Sanglah Denpasar. Jurusan Gizi.
Miswar, M., Andirfa, M., Rahman, B., Baharuddin, A., & Fitri, A. L. (2023). Pengelolaan Sampah Berbasis 4R Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat Dan Lingkungan Lestari Di Kota Lhokseumawe. Lumbung Inovasi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(2), 306–318.
Mustamin, M., Tenripada, T., Faizal, A., & Nurleni, R. (2023). Perspektif Petani Sayur Tentang Biaya Lingkungan Dalam Menjaga Kawasan Pertnaian Berkelanjutan Di Desa Wuasa. J-ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(6), 1243–1256.
Nasution, N., Wardi, J., Lubis, N., Pahlaweni, E., & Farida, R. (2023). Edukasi Pupuk Organik Cair Pada Siswa Sekolah Menengah Atas di Pekanbaru. Harmoni Masyarakat, 1(1), 1–9.
Ndau, W. A., Hudin, R., Sudirman, P. E., & Ngoni, M. S. (2023). Pemanfaatan Limbah Daun Dan Kotoran Hewan Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Pupuk Organik. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 7(4), 3268–3277.
Noviadi, R. (2018). Pembuatan Kompos Dari Limbah Pertanian Sebagai Solusi Pengadaan Pupuk Secara Mandiri Oleh Masyarakat Di Desa Way Tuba Dan Campur Asri Kabupaten Way Kanan. Jurnal Pengabdi Untan, 1(2), 45–53.
Nugraha, R., Varlitya, C. R., Judijanto, L., Adiwijaya, S., Suryahani, I., Murwani, I. A., Sopiana, Y., Boari, Y., Kartika, T., & Fatmah, F. (2024). Green Economy: Teori, Konsep, Gagasan Penerapan Perekonomian Hijau Berbagai Bidang di Masa Depan. PT. Sonpedia Publishing Indonesia.
Perangin-Angin, R. W. E. P., & Pasaribu, Y. A. (2021). Perilaku Masyarakat dalam Pengelolaan Sampah (Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi). Penerbit Adab.
Purnamasari, W. O. D., Al Zarliani, W. O., Ajo, A., & Wardana, W. (2024). Pemanfaatan Kelor Menjadi Stik Kelor Dalam Pengembangan Produk Pangan Sehat Untuk Masyarakat. Community Development Journal: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 625–632.
Putri, W. D. R., Sunarharum, W. B., & Wulandari, E. S. (2022). Tepung Buah dan Sayur: Pengolahan dan Pemanfaatannya. Universitas Brawijaya Press.
Rahardjo, B., Yudhanto, W., & Aprilia, V. D. (2023). Penerapan Green Economy Melalui Pengolahan Pasca Panen Bagi Kelompok Tani Hortikultura Desa Pogalan Kecamatan Pakis Kabupaten Magelang. Jurnal Dharma Jnana, 3(2), 163–172.
Rahman, H., & La Patilaiya, H. (2018). Pemberdayaan masyarakat melalui penyuluhan perilaku hidup bersih dan sehat untuk meningkatkan kualitas kesehatan masyarakat. JPPM (Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat), 2(2), 251–258.
Rahmawati, Y. (2018). Peranan transformative learning dalam pendidikan kimia: Pengembangan karakter, identitas budaya, dan kompetensi abad ke-21. Jurnal Riset Pendidikan Kimia (JRPK), 8(1), 1–16.
Ristya, T. O. (2020). Penyuluhan pengelolaan sampah dengan konsep 3R dalam mengurangi limbah rumah tangga. Cakrawala Jurnal Manajemen Pendidikan Islam Dan Studi Sosial, 4(2), 30–41.
Rosadi, I. (2020). Pelatihan pengolahan sampah organik skala rumah tangga berbasis masyarakat di Kecamatan Sungai Liat. AbdiMuh, 1(1), 23–36.
Sahabuddin, E. S. (2012). Cemaran air dan tercapainya lingkungan sumber daya alam yang berkelanjutan. Jurnal Publikasi Pendidikan, 2(02), 102–111.
Sasoko, D. M., & Mahrudi, I. (2023). Bank Sampah, Budaya Memilah dan Mewujudkan Integrasi Ekonomi dan Lingkungan yang Sustainable (Studi tentang Penanganan Sampah Rumah Tangga di RW 07 Komplek Perumahan BDN-Rangkapan Jaya Baru-Pancoran Mas-Kota Depok). Jurnal Pendidikan Dan Konseling (JPDK), 5(1), 154–166.
Siboro, E. S., Surya, E., & Herlina, N. (2013). Pembuatan pupuk cair dan biogas dari campuran limbah sayuran. Jurnal Teknik Kimia USU, 2(3), 40–43.
Suprihantini, L. R. (2019). Efektivitas penyuluhan dengan media tiga dimensi terhadap perubahan pengetahuan, sikap dan tindakan konsumsi buah dan sayur di MI Tawakkal Denpasar. Politeknik Kesehatan Kemenkes Denpasar.
Susilo, J. H., Endang, E., Rahmawati, L. A., Suprastiyo, A., Erwanto, E., Astuti, H., & Thohir, M. B. (2023). Edukasi Pemanfaatan Buah dan Pohon Pisang untuk Keberlajutan Nilai Ekonomi Pelaku UMKM. Pelita: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 21–30.
Susilo, J. H., Handayani, T. A., Rahmawati, L. A., Astuti, H., & Suprastiyo, A. (2023). Pemanfaatan Tumbuhan Bambu untuk Meningkatkan Kreativitas Generasi Muda. Jurnal Abdi Masyarakat, 7(1), 109–124.
Syamsiah, S., Thayeb, A. M., & Arsal, A. F. (2021). Pemanfaatan limbah buah dan sayuran sebagai bahan baku pembuatan POC. Dalam Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat.
Tangkeallo, C. M. (2022). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sikap Konsumen Dalam Membeli Sayur Hidroponik Di Supermarket Hero Cabang Perintis Kota Makassar= Factors Affecting Consumer Attitude In Buying Hydroponic Vegetables At Hero Supermarket Branch Perintis Makassar City. Universitas Hasanuddin.
Widiyaningrum, P., Setiati, N., & Indriyanti, D. R. (2024). Pemberdayaan Karang Taruna Dalam Pengelolaan Sampah Organik Berorientasi Profit. Panrita Abdi-Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 8(1), 47–55.
Yunita Pangestuti, R. (2022). Pemanfaatan Padatan (Clogging) IPAL Rumah Potong Ayam (RPA) Dusun Kepek, Sisa Sayuran, dan Kulit Buah Pisang Sebagai Pupuk Organik Cair (POC). Poltekkes Kemenkes Yogyakarta.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Joko Hadi Susilo, Tri Astuti Handayani, Hartiningsih Astuti, Laily Agustina Rahmawati, Endang, Ahmad Suprastiyo, Erwanto, Dimas Surya Atmaja, Ammad Beny PrasetyaAuthors who publish with JAIM : Jurnal Abdi Masyarakat agree to the following terms:
1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
2. Authors can enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
3. Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) before and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).