PENDAMPINGAN ALTERNATIF METODE PENJUALAN DAN REKOMENDASI PENGELOLAAN LIMBAH TEMBAKAU

Authors

  • Joko Hadi Susilo Universitas Bojonegoro
  • Tri Astuti Handayani Universitas Bojonegoro
  • Laily Agustina Rahmawati Universitas Bojonegoro
  • Hartiningsih Astuti Universitas Bojonegoro
  • Endang Endang Universitas Bojonegoro
  • Ahmad Suprastiyo Universitas Bojonegoro
  • Erwanto Erwanto Universitas Bojonegoro
  • Moh. Yusuf Dawud Universitas Bojonegoro
  • M. Alwi Abid Universitas Bojonegoro
  • Dimas Surya Atmaja Universitas Bojonegoro

DOI:

https://doi.org/10.30737/jaim.v7i2.5493

Keywords:

tobacco, sales methods , tobacco waste

Abstract

The aim of this assistance is to provide insight and knowledge about alternative ways of selling tobacco and recommend tobacco waste management to the younger generation in Banggle Village, Sukorame District, Lamongan Regency. The reason for determining the location and focus on mentoring the younger generation is to maintain the regeneration of tobacco farmers as a form of improving the quality of the agricultural sector in the future and at the same time the majority of farmers in Banggle Village are tobacco farmers. . Assistance is carried out in stages starting with basic observations in the field regarding the management and sales system of tobacco plants. The results of this assistance concluded that there were three sales methods, namely the direct sales system, the sales system through the enumeration stage using sugar additives and not using sugar additives. The most recommended sales method in this assistance is the sales system through the chopping stage using sugar additives, followed by the sales method through the chopping stage without using sugar additives and finally the alternative direct sales method. The results of the assistance recommended that the most appropriate management of tobacco waste is to use organic fertilizer. The evaluation results show a lack of resources that understand detailed calculations regarding tobacco sales methods.

References

Arham, I., Sjaf, S., & Darusman, D. (2019). Strategi pembangunan pertanian berkelanjutan di pedesaan berbasis citra drone (studi kasus Desa Sukadamai Kabupaten Bogor). Jurnal Ilmu Lingkungan, 17(2), 245-255. DOI: https://doi.org/10.14710/jil.17.2.245-255

Burhan, A. B. (2018). Pemanfaatan teknologi informasi dan komunikasi untuk pengembangan ekonomi pertanian dan pengentasan kemiskinan. Komunikasi Pembangunan, 16(2), 233-247. DOI: https://doi.org/10.29244/jurnalkmp.16.2.233-247

Daulay, M. S. M., Hasanah, U., Yunita, M., Yudhira, A., Lubis, H., & Paryogi, O. (2023).Penyuluhan Peningkatan Ekonomi Masyarakat Melalui Pengembangan Potensi Desa di Desa Pantai Labu, Kabupaten Deli Serdang. Welfare: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(4), 639-645.

Hafidzi, A. (2021). Praktik Monopoli Agen Pabrik Tembakau Dalam Jual Beli Tembakau Perspektif UU Nomor 5 Tahun 1999 (Studi Kasus Desa Tegal Mijin, Kecamatan Grujugan, Kabupaten Bondowoso, Jawa Timur) (Doctoral dissertation, Fakultas Syariah Program Studi Hukum Ekonomi Syariah).

Jufri, A., Sahri, S., Huzaini, M., & Wahyunadi, W. (2022). Kajian Ekonomis Pasca Produksi Daun Basah Usahatani Tembakau Di Desa Gapura Kecamatan Pujut Lombok Tengah. Jurnal Abdimas Sangkabira, 3(1), 18-31. DOI: https://doi.org/10.29303/abdimassangkabira.v3i1.316

Kusmiati, A., Ibanah, I., Widjayanthi, L., Kurnianto, A. S., Wulanjari, D., Prastowo, S., & Wijayanto, Y. (2023). Pendampingan Petani untuk Mendorong Perubahan Menuju Praktek Pertanian Berkelanjutan. INTEGRITAS: Jurnal Pengabdian, 7(2), 501-512. DOI: https://doi.org/10.36841/integritas.v7i2.3629

Kusuma, O. S. D. (2016). Strategi Pengendalian Kualitas Produk dengan MenggunakanHouse Of Quality pada CV. Sumber Terang. Agora, 4(1), 584-590.

Lasaiba, M. A. (2024). Strategi Inovatif untuk Pengelolaan Sampah Perkotaan: Integrasi Teknologi dan Partisipasi Masyarakat. GEOFORUM Jurnal Geografi dan Pendidikan Feografi, 3(1), 1-19.

Latifa, A., & Fitranita, F. (2016). Strategi Bertahan Hidup Perempuan dalam Menghadapi Dampak Perubahan Iklim. Jurnal Kependudukan Indonesia, 8(1), 53-63.

Mahendra, B., Sulaeman, M., & Priambodo, A. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Model Hugelkultur Dan Pelatihan Manajemen Keuangan Untuk Menunjang Ketahanan Pangan Rumah Tangga. Perwira Journal of Community Development, 1(1), 20-29. DOI: https://doi.org/10.54199/pjcd.v1i1.37

Medina, S. (2017). Budidaya tembakau rakyat di Pamekasan tahun 2000-2008. Avatara, 5(3), 715-727.

Pandini, I., & Hwihanus, H. (2024). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Kinerja Keuangan PT Gudang Garam Tbk Tahun 2019-2022. Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen,3(1), 229-239

Rahmat, A., & Mirnawati, M. (2020). Model participation action research dalam pemberdayaan masyarakat. Aksara: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, 6(1), 62-71. DOI: https://doi.org/10.37905/aksara.6.1.62-71.2020

Saputri, F. A. D. (2017). Identifikasi Bakteri Psedomonas Sp. Pada Berbagai Merk Rokok yang dijual di Pasar Mulyosari Surabaya Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surabaya).

Septiyana, L., Nizaruddin, N., Rahmawati, N. I., Atma, S. R., Putri, A. S., & Astuti, N. (2020).Pemberdayaan ekonomi kreatif masyarakat melalui pengolahan makanan tradisional kerupuk dapros di desa gunung rejo. DEDIKASI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 105-117. DOI: https://doi.org/10.32332/d.v2i1.1979

Simanjuntak, A. H., & Erwinsyah, R. G. (2020). Kesejahteraan petani dan ketahanan pangan pada masa pandemi Covid-19: telaah kritis terhadap rencana megaproyek lumbung pangan nasional Indonesia. Sosio Informa, 6(2), 184-204 DOI: https://doi.org/10.33007/inf.v6i2.2332

Solihin, T. (2023). Pemberdayaan ekonomi masyarakat melalui pengelolahan tembakau dalam meningkatkan kesejahteraan: Studi Deskriptif di Kampung Balong RT. 02 RW. 05 Desa Ciharashas Kecamatan Cilaku Kabupaten Cianjur (Doctoral dissertation, Universitas slam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung).

Wati, R. H. R., Kustiari, T., & Suryadi, U. (2018). Strategi Pengembangan Bisnis Bioinsektisida CV Thara Nero Tama-Jember. Jurnal gribisnis, 20(1), 21-34. DOI: https://doi.org/10.31849/agr.v20i1.1494

Wuli, R. N. (2023). Penerapan Manajemen Sumber Daya Manusia Pertanian Untuk Menciptakan Petani Unggul Demi Mencapai Ketahanan Pangan. Jurnal Pertanian Unggul, 2(1), 1-15.

Yudha, A. T. R. C., Setiani, S. Y., & Huda, N. (2023). Eksistensi Generasi Muda dalam Menjaga Ketahanan Pangan Untuk Pembangunan Berkelanjutan: Studi di Desa Kadungrembug, Kabupaten Sidoarjo. Journal of Economics Development Issues, 6(2), 106-116

PlumX Metrics

Published

05/30/2024

How to Cite

Hadi Susilo, J., Handayani, T. A., Rahmawati, L. A., Astuti, H., Endang, E., Suprastiyo, A., Erwanto, E., Dawud, M. Y., Abid, M. A., & Atmaja, D. S. (2024). PENDAMPINGAN ALTERNATIF METODE PENJUALAN DAN REKOMENDASI PENGELOLAAN LIMBAH TEMBAKAU. Jurnal Abdi Masyarakat, 7(2), 200–216. https://doi.org/10.30737/jaim.v7i2.5493

Most read articles by the same author(s)