Main Article Content

Abstract

The aim of this assistance is to provide insight and knowledge about alternative ways of selling tobacco and recommend tobacco waste management to the younger generation in Banggle Village, Sukorame District, Lamongan Regency. The reason for determining the location and focus on mentoring the younger generation is to maintain the regeneration of tobacco farmers as a form of improving the quality of the agricultural sector in the future and at the same time the majority of farmers in Banggle Village are tobacco farmers. . Assistance is carried out in stages starting with basic observations in the field regarding the management and sales system of tobacco plants. The results of this assistance concluded that there were three sales methods, namely the direct sales system, the sales system through the enumeration stage using sugar additives and not using sugar additives. The most recommended sales method in this assistance is the sales system through the chopping stage using sugar additives, followed by the sales method through the chopping stage without using sugar additives and finally the alternative direct sales method. The results of the assistance recommended that the most appropriate management of tobacco waste is to use organic fertilizer. The evaluation results show a lack of resources that understand detailed calculations regarding tobacco sales methods.

Keywords

tobacco sales methods tobacco waste

Article Details

How to Cite
PENDAMPINGAN ALTERNATIF METODE PENJUALAN DAN REKOMENDASI PENGELOLAAN LIMBAH TEMBAKAU. (2024). Jurnal Abdi Masyarakat , 7(2), 200-216. https://doi.org/10.30737/jaim.v7i2.5493

How to Cite

PENDAMPINGAN ALTERNATIF METODE PENJUALAN DAN REKOMENDASI PENGELOLAAN LIMBAH TEMBAKAU. (2024). Jurnal Abdi Masyarakat , 7(2), 200-216. https://doi.org/10.30737/jaim.v7i2.5493

References

  1. Arham, I., Sjaf, S., & Darusman, D. (2019). Strategi pembangunan pertanian berkelanjutan di pedesaan berbasis citra drone (studi kasus Desa Sukadamai Kabupaten Bogor). Jurnal Ilmu Lingkungan, 17(2), 245-255. DOI: https://doi.org/10.14710/jil.17.2.245-255
  2. Burhan, A. B. (2018). Pemanfaatan teknologi informasi dan komunikasi untuk pengembangan ekonomi pertanian dan pengentasan kemiskinan. Komunikasi Pembangunan, 16(2), 233-247. DOI: https://doi.org/10.29244/jurnalkmp.16.2.233-247
  3. Daulay, M. S. M., Hasanah, U., Yunita, M., Yudhira, A., Lubis, H., & Paryogi, O. (2023).Penyuluhan Peningkatan Ekonomi Masyarakat Melalui Pengembangan Potensi Desa di Desa Pantai Labu, Kabupaten Deli Serdang. Welfare: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(4), 639-645.
  4. Hafidzi, A. (2021). Praktik Monopoli Agen Pabrik Tembakau Dalam Jual Beli Tembakau Perspektif UU Nomor 5 Tahun 1999 (Studi Kasus Desa Tegal Mijin, Kecamatan Grujugan, Kabupaten Bondowoso, Jawa Timur) (Doctoral dissertation, Fakultas Syariah Program Studi Hukum Ekonomi Syariah).
  5. Jufri, A., Sahri, S., Huzaini, M., & Wahyunadi, W. (2022). Kajian Ekonomis Pasca Produksi Daun Basah Usahatani Tembakau Di Desa Gapura Kecamatan Pujut Lombok Tengah. Jurnal Abdimas Sangkabira, 3(1), 18-31. DOI: https://doi.org/10.29303/abdimassangkabira.v3i1.316
  6. Kusmiati, A., Ibanah, I., Widjayanthi, L., Kurnianto, A. S., Wulanjari, D., Prastowo, S., & Wijayanto, Y. (2023). Pendampingan Petani untuk Mendorong Perubahan Menuju Praktek Pertanian Berkelanjutan. INTEGRITAS: Jurnal Pengabdian, 7(2), 501-512. DOI: https://doi.org/10.36841/integritas.v7i2.3629
  7. Kusuma, O. S. D. (2016). Strategi Pengendalian Kualitas Produk dengan MenggunakanHouse Of Quality pada CV. Sumber Terang. Agora, 4(1), 584-590.
  8. Lasaiba, M. A. (2024). Strategi Inovatif untuk Pengelolaan Sampah Perkotaan: Integrasi Teknologi dan Partisipasi Masyarakat. GEOFORUM Jurnal Geografi dan Pendidikan Feografi, 3(1), 1-19.
  9. Latifa, A., & Fitranita, F. (2016). Strategi Bertahan Hidup Perempuan dalam Menghadapi Dampak Perubahan Iklim. Jurnal Kependudukan Indonesia, 8(1), 53-63.
  10. Mahendra, B., Sulaeman, M., & Priambodo, A. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Model Hugelkultur Dan Pelatihan Manajemen Keuangan Untuk Menunjang Ketahanan Pangan Rumah Tangga. Perwira Journal of Community Development, 1(1), 20-29. DOI: https://doi.org/10.54199/pjcd.v1i1.37
  11. Medina, S. (2017). Budidaya tembakau rakyat di Pamekasan tahun 2000-2008. Avatara, 5(3), 715-727.
  12. Pandini, I., & Hwihanus, H. (2024). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Kinerja Keuangan PT Gudang Garam Tbk Tahun 2019-2022. Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen,3(1), 229-239
  13. Rahmat, A., & Mirnawati, M. (2020). Model participation action research dalam pemberdayaan masyarakat. Aksara: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, 6(1), 62-71. DOI: https://doi.org/10.37905/aksara.6.1.62-71.2020
  14. Saputri, F. A. D. (2017). Identifikasi Bakteri Psedomonas Sp. Pada Berbagai Merk Rokok yang dijual di Pasar Mulyosari Surabaya Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surabaya).
  15. Septiyana, L., Nizaruddin, N., Rahmawati, N. I., Atma, S. R., Putri, A. S., & Astuti, N. (2020).Pemberdayaan ekonomi kreatif masyarakat melalui pengolahan makanan tradisional kerupuk dapros di desa gunung rejo. DEDIKASI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 105-117. DOI: https://doi.org/10.32332/d.v2i1.1979
  16. Simanjuntak, A. H., & Erwinsyah, R. G. (2020). Kesejahteraan petani dan ketahanan pangan pada masa pandemi Covid-19: telaah kritis terhadap rencana megaproyek lumbung pangan nasional Indonesia. Sosio Informa, 6(2), 184-204 DOI: https://doi.org/10.33007/inf.v6i2.2332
  17. Solihin, T. (2023). Pemberdayaan ekonomi masyarakat melalui pengelolahan tembakau dalam meningkatkan kesejahteraan: Studi Deskriptif di Kampung Balong RT. 02 RW. 05 Desa Ciharashas Kecamatan Cilaku Kabupaten Cianjur (Doctoral dissertation, Universitas slam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung).
  18. Wati, R. H. R., Kustiari, T., & Suryadi, U. (2018). Strategi Pengembangan Bisnis Bioinsektisida CV Thara Nero Tama-Jember. Jurnal gribisnis, 20(1), 21-34. DOI: https://doi.org/10.31849/agr.v20i1.1494
  19. Wuli, R. N. (2023). Penerapan Manajemen Sumber Daya Manusia Pertanian Untuk Menciptakan Petani Unggul Demi Mencapai Ketahanan Pangan. Jurnal Pertanian Unggul, 2(1), 1-15.
  20. Yudha, A. T. R. C., Setiani, S. Y., & Huda, N. (2023). Eksistensi Generasi Muda dalam Menjaga Ketahanan Pangan Untuk Pembangunan Berkelanjutan: Studi di Desa Kadungrembug, Kabupaten Sidoarjo. Journal of Economics Development Issues, 6(2), 106-116

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)