Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga sebagai Pupuk Organik kepada Masyarakat Kelurahan Pojok Kecamatan Mojoroto Kota Kediri

Authors

  • Andika Putra Setiawan Universitas Muhammadiyah Jember
  • Satriya Bayu Aji Universitas Kadiri
  • Rasyadan Taufiq Probojati Universitas Kadiri
  • Mochammad Saiful Efendi Universitas Kadiri

DOI:

https://doi.org/10.30737/jatimas.v3i1.4565

Keywords:

Community service, Household waste, Sustainable living , Utilization

Abstract

This scientific article discusses the implementation of a community service program by Kadiri University, focusing on the utilization of household waste as organic fertilizer in Pojok Village, Kediri City. The main purpose of this program was to enhance the community's knowledge and awareness of the importance of organic fertilizers and the effective methods to produce them from organic waste. The applied methods included education and practical training, which were delivered through face-to-face meetings and online learning, with a particular emphasis on the process of transforming organic waste into environmentally friendly and sustainable liquid organic fertilizer. This training targeted community members who had not previously utilized waste in their environment. The process involved disseminating information, participant selection, and conducting training. The main results showed a significant increase in the knowledge and skills of training participants in managing waste and making liquid organic fertilizer. The evaluation showed that almost all training participants could apply the knowledge and skills obtained during the training in their daily practices. This article concluded that this empowerment program has been successful in the effort to increase community literacy and skills in processing household waste into liquid organic fertilizer. Considering these positive results, the community service team hopes to expand the scope of this program to reach more communities, creating a more economically prosperous community and empowering in abilities and knowledge. It is expected that this will contribute to the reduction in the use of chemical fertilizers and an increase in sustainable daily life practices in the future.

Artikel ilmiah ini menjelaskan tentang implementasi program pengabdian masyarakat oleh Universitas Kadiri yang berfokus pada pemanfaatan limbah rumah tangga sebagai pupuk organik di Kelurahan Pojok, Kota Kediri. Tujuan utama program ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kesadaran masyarakat tentang pentingnya pupuk organik serta cara efektif membuatnya dari limbah organik. Metode yang diaplikasikan mencakup edukasi dan pelatihan praktis, yang disampaikan melalui pertemuan tatap muka dan pembelajaran daring, dengan fokus khusus pada proses transformasi limbah organik menjadi pupuk organik cair yang ramah lingkungan dan berkelanjutan. Pelatihan ini menargetkan masyarakat yang sebelumnya belum memanfaatkan limbah di lingkungan mereka. Proses ini melibatkan penyebaran informasi, seleksi peserta, dan pelaksanaan pelatihan. Hasil utama menunjukkan peningkatan signifikan dalam pengetahuan dan keterampilan peserta pelatihan dalam mengelola limbah dan membuat pupuk organik cair. Evaluasi menunjukkan bahwa hampir semua peserta pelatihan mampu menerapkan pengetahuan dan keterampilan yang diperoleh selama pelatihan dalam praktik sehari-hari mereka. Artikel ini menyimpulkan bahwa program pemberdayaan ini telah berhasil dalam upaya meningkatkan literasi dan keterampilan masyarakat dalam mengolah limbah rumah tangga menjadi pupuk organik cair. Mengingat hasil positif ini, tim pengabdian masyarakat berharap untuk memperluas cakupan program ini untuk mencapai lebih banyak masyarakat, dengan tujuan menciptakan masyarakat yang lebih sejahtera secara ekonomi dan berdaya dalam kemampuan dan pengetahuan. Diharapkan, ini akan berkontribusi pada pengurangan penggunaan pupuk kimia dan peningkatan praktik kehidupan sehari hari yang berkelanjutan di masa mendatang.

References

Adinurani, P. G., Setyobudi, R. H., Wahono, S. K., Sasmito, A., Nelwan, L. O., Nindita, A., dan Liwang, T. 2014. Optimization of concentration and EM4 augmentation for improving bio-gas productivity from jatropha curcas linn capsule husk. International Journal of Renewable Energy Development, 3(1): 73-78. https://doi.org/10.14710/ijred.3.1.

Basuki, B., Romadhona, S., Purnamasari, L., dan Kartika Sari, V. 2021. Kemandirian Masyarakat Desa Sekarputih Kecamatan Tegalampel dalam Meningkatkan Kualitas Tanah Melalui Pembuatan Pupuk Organik Kotoran Sapi. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan. 5(1): 981-985. https://doi.org/10.31764/jpmb.v5i1.6699

Bayu Aji, S., Sutiknjo, T. D., dan Dinawati, E. 2020. Peranan Penyuluh Pertanian Terhadap Keberhasilan Penerepan Sistem Tanam Padi Jajar Legowo di Desa Pagung Kecamatan Semen Kabupaten Kediri. Jurnal Agrinika : Jurnal Agroteknologi dan Agribisnis. 4(2): 197-211 .

https://doi.org/10.30737/agrinika.v4i2.1075

Bozic, J., dan Srbljinovic, A. 2021. Micro entrepreneurship in organic production of fruits and vegetables in Croatia: From self-help to neoendogenous development. Journal of Rural Studies. 88(December): 239-248. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2021.11.006

Chen, Y., Fu, X., dan Liu, Y. 2022. Effect of Farmland Scale on Farmers’ Application Behavior with Organic Fertilizer. International Journal of Environmental Research and Public Health. 19(9): 1-16. https://doi.org/10.3390/ijerph19094967

Chew, K. W., Chia, S. R., Yen, H. W., Nomanbhay, S., Ho, Y. C., dan Show, P. L. 2019. Transformation of biomass waste into sustainable organic fertilizers. In Sustainability (Switzerland). 11(8): 1-19. https://doi.org/10.3390/su11082266

Devianti, Satriyo, P., Bulan, R., Thamren, D. S., dan Sitorus, A. 2021. Characteristics of the macronutrient content of compost and liquid organic fertilizer from agricultural wastes. International Journal of Design and Nature and Ecodynamics. 16(3): 315-320. https://doi.org/10.18280/IJDNE.160310

Dhillon, J., Eickhoff, E., Aula, L., Omara, P., Weymeyer, G., Nambi, E., Oyebiyi, F., Carpenter, T., dan Raun, W. 2020. Nitrogen management impact on winter wheat grain yield and estimated plant nitrogen loss. Agronomy Journal. 112(1): 564-577. https://doi.org/10.1002/agj2.20107

Dhillon, J. S., Eickhoff, E. M., Mullen, R. W., dan Raun, W. R. 2019. World potassium use efficiency in cereal crops. Agronomy Journal. 111(2): 889-896. https://doi.org/10.2134/agronj2018.07.0462

Gunawan, B., Huda, N., dan Mulyono, A. 2021. Supplying Liquid Organic Fertilizer ( POC ) With Organic Waste Materials On The Growth And Product of Lettuce (Lactuca Sativa L). Agricultural Science Journal. 4(2): 104-112. https://www.agriculturalscience.unmerbaya.ac.id/index.php/agriscience/article/view/53

Hadiyanti, N. 2021. Optimalisasi Limbah Air Cucian Beras Sebagai Pupuk Organik Cair dalam Mendukung Ketahanan Pangan Keluarga di Desa Tegalan Kabupaten Kediri. Jurnal Monsu’ani Tano. 4(1): 38-45. https://doi.org/10.32529/tano.v4i1.839

Junaidi, J., Rahardjo, D., Turohmah, N. U., dan Yuliviana, K. 2021. Pemberdayaan Warga RT 20 RW 6 Desa Mojoroto dalam Menangani Sampah Dapur Untuk Menghasilkan POC dengan Memanfaatkan Lalat Hitam di Masa Pandemi Covid-19. JATIMAS : Jurnal Pertanian dan Pengabdian Masyarakat. 1(2): 109-120. https://doi.org/10.30737/jatimas.v1i2.2092

Junedi, H., Listyarini, D., Endriani, Sunarti, dan Wiskandar. (2022). Internalisasi Karakter Peduli Lingkungan Melalui Manajemen Sampah Berasis 6R. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 28(1): 75-80. DOI: https://doi.org/10.24114/jpkm.v28i1.30671.

Meriatna, M., Suryati, S., dan Fahri, A. 2019. Pengaruh Waktu Fermentasi dan Volume Bio Aktivator EM4 (Effective Microorganisme) pada Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) dari Limbah Buah-Buahan. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 7(1): 13-29. https://doi.org/10.29103/jtku.v7i1.1172

Mona, S., Malyan, S. K., Saini, N., Deepak, B., Pugazhendhi, A., dan Kumar, S. S. 2021. Towards sustainable agriculture with carbon sequestration, and greenhouse gas mitigation using algal biochar. Chemosphere Journal. 275(July): 1-17. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2021.129856

Pang, S. M., Tan, B. C., dan Lau, T. C. 2021. Antecedents of consumers’ purchase intention towards organic food: Integration of theory of planned behavior and protection motivation theory. Sustainability (Switzerland). 13(9): 1-18. https://doi.org/10.3390/su13095218

Rokhminarsi, E., Utami, D. S., dan Begananda. (2019). Penerapan Pupuk Mikotricho (Mikoriza-Trichoderma) dan Pupuk Sintetik Pada Budidaya Cabai Merah. Jurnal Hortikultura Indonesia. 10(3): 154-160. https://doi.org/10.29244/jhi.10.3.154-160

Supandji, S., Junaidi, J., Muharram, M., Agusty, V. G., dan Effendi, M. S. 2022. Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Bokashi sebagai Pengganti Pupuk Anorganik di Desa Ringinpitu Kecamatan Kedungwaru Kabupaten Tulungagung. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat. 4(4): 1219-1224. https://doi.org/10.20527/btjpm.v4i4.6101

Supandji, S., dan Mariyono, M. 2021. Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Kompos/Bokashi Sebagai Pengganti Pupuk An-Organik. JATIMAS : Jurnal Pertanian dan Pengabdian Masyarakat. 1(2): 141-151. https://doi.org/10.30737/jatimas.v1i2.2097

Yang, B., Banerjee, S., Herzog, C., Ramírez, A. C., Dahlin, P., dan van der Heijden, M. G. A. 2021. Impact of land use type and organic farming on the abundance, diversity, community composition and functional properties of soil nematode communities in vegetable farming. Agriculture, Ecosystems and Environment Journal. 318 (September): 1-9. https://doi.org/10.1016/j.agee.2021.107488

Zargar Shooshtari, F., Souri, M. K., Hasandokht, M. R., dan Jari, S. K. 2020. Glycine mitigates fertilizer requirements of agricultural crops: case study with cucumber as a high fertilizer demanding crop. Chemical and Biological Technologies in Agriculture. 7(1):1-10. https://doi.org/10.1186/s40538-020-00185-5

Downloads

PlumX Metrics

Published

29-05-2023 — Updated on 26-07-2023

Versions

How to Cite

Putra Setiawan, A., Aji, S. B., Probojati, R. T., & Efendi, M. S. (2023). Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga sebagai Pupuk Organik kepada Masyarakat Kelurahan Pojok Kecamatan Mojoroto Kota Kediri. JATIMAS : Jurnal Pertanian Dan Pengabdian Masyarakat, 3(1), 48–57. https://doi.org/10.30737/jatimas.v3i1.4565 (Original work published May 29, 2023)

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)