Diversifikasi Produk Olahan Berbasis Pisang Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat di Kelurahan Sumberjo Kecamatan Wonosari Kabupaten Jombang
DOI:
https://doi.org/10.30737/jatimas.v2i2.3485Keywords:
Banana, Local potential, Product diversificationAbstract
Sumberjo Village, Wonosari District, Jombang Regency, is a famous banana-producing center. This potential can be used to improve the family's economy. One of the efforts that can be made is to diversify banana products into chips and snacks. This activity aimed to increase the community's knowledge, creativity, and skills by diversifying food products made from bananas. This activity included homemakers who were members of the farmer group association of Sumberjo Village. Methods in implementing community service activities included approaches to the community, socialization of processed banana products, training, and assistance in manufacturing and marketing banana crackers and chips. Community service activities in Sumberjo Village were well conducted, as evidenced by the community's enthusiasm to participate in activities from beginning to end. The activities increased innovation ideas to manage the local potential.
Kelurahan Sumberjo Kecamatan Wonosari Kabupaten Jombang terkenal sebagai daerah sentra pisang. Potensi tersebut dapat dimanfaatkan untuk meningkatkan perekonomian keluaga. Salah satu upaya yang dapat dilakukan adalah dengan diversifikasi produk pisang menjadi cemilan kemplang dan emping. Kegiatan ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dan mengembangkan kreatifitas serta keterampilan masyarakat secara partisipatif melalui diversifikasi produk pangan berbahan baku pisang. Peserta yang berpartisipasi dalam kegiatan ini adalah ibu-ibu rumah tangga yang tergabung dalam GAPOKTAN kelurahan Sumberjo. Metode dalam pelaksanaan kegiatan pengabdian masyarakat meliputi Pendekatan kepada masyarakat, sosialisasi produk olahan pisang, pelatihan dan pendampingan pembuatan sekaligus pemasaran kemplang dan emping pisang. Kegiatan pengabdian masyarakat di Kelurahan Sumberjo dapat terlaksana dengan baik dibuktikan dengan antusiasme masyarakat dalam mengikuti kegiatan dari awal hingga akhir. Kegiatan meningkatkan ide-ide inovasi untuk mengelolah potensi yang ada di sekitar
References
Aprilyanti, S. (2017). Pengaruh Usia dan Masa Kerja Terhadap Produktivitas Kerja (Studi Kasus: PT. OASIS Water International Cabang Palembang). Jurnal Sistem Dan Manajemen Industri, 1(2), 68. https://doi.org/10.30656/jsmi.v1i2.413
Badan Pusat Statistik Kabupaten Jombang. (2019). Kecamatan Wonosalam dalam Angka. https://jombangkab.bps.go.id/publication/2019/09/26/552dbec1c3d66272366fa01e/kecamatan-wonosalam-dalam-angka-2019
Farid, A., Pratiwi, A., & Fitri, A. D. A. (2019). Hubungan Karakteristik Petani Terhadap Persepsi Penerapan K3 (Keselamatan dan Kesehatan Kerja) pada Petani Kecamatan Wonosalam Kabupaten Jombang Provinsi Jawa Timur. Sosiologi Pekelurahanan, 3, 152---158.
Hapsari, D. P., Maulita, D., & Umdiana, N. (2019). Peningkatan Ekonomi Rumah Tangga Dengan Pengolahan Pisang. Kaibon Abhinaya : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 78. https://doi.org/10.30656/ka.v1i2.1586
Hidayati, S. A., Wahyulina, S., & Suryani, E. (2019). Pemanfaatan Hasil Perkebunan (Pisang) Menjadi Produk Olahan (Permen Jelly) Untuk Meningkatkan Pendapatan Masyarakat Di Kelurahan Tetebatu Selatan Kecamatan Sikur Lombok Timur. PPM LPPM UNRAM 2019.
Indah, Y., & Bastari, A. (2021). Peningkatan Pendapatan Keluarga Melalui Diversifikasi Olahan Pisang di Masa Pandemi Covid 19. Jurnal.Umb.Ac.Id, 1, 38–48. http://jurnal.umb.ac.id/index.php/JAMS/article/view/2680/0%0Ahttp://jurnal.umb.ac.id/index.php/JAMS/article/download/2680/1582
Paramita, P. D., & Zulaidah, A. (2021). Program Pelatihan Diversifikasi Produk Olahan Pisang Di Kelurahan Rowosari Kecamatan Tembalang Kota Semarang Sebagai Upaya Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat Setempat. Majalah Ilmiah Inspiratif, 7(13), 205–217.
Qurniati, R., Duryati, D., Prasetia, H., & Hartati, F. (2020). Olahan Pisang sebagai Penunjang Ekonomi Masyarakat di Sekitar Gunung Rajabasa Lampung. J-ABDIPAMAS (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 4(2), 117. https://doi.org/10.30734/j-abdipamas.v4i2.1217
Setiyoko, A., & Astuti, T. D. (2019). Pengembangan dan Diversifikasi Olahan Pisang Raja Bandung Sebagai Kuliner Unggulan. Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat UNSIQ, 6(3), 138–142. https://doi.org/10.32699/ppkm.v6i3.745
Syarifuddin, A., Dirpan, A., & Rukka, R. M. (2020). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Di Kelurahan Talabangi Melalui Kegiatan Diversifikasi Pangan Olahan Berbasis Pisang. 5(2), 227–237.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship. Permitted third-party reuse is defined by the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND). This permission allows users to copy and distribute the Article, provided this is not done for commercial purposes and further does not permit distribution of the Article if it is changed or edited in any way, and provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, and that the licensor is not represented as endorsing the use made of the work.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book).
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.