Pembuatan Nitrobacter untuk Pertanian Berkelanjutan
DOI:
https://doi.org/10.30737/jatimas.v3i2.5098Keywords:
nitrobacter, organik, pupuk, sintetis, tanahAbstract
Along with the use of chemical fertilizers, it hurts the environment and agricultural ecosystem. Increased awareness of the damage caused by synthetic chemical fertilizers has encouraged the search for more sustainable alternatives, such as organic fertilizers and the role of microorganisms such as Nitrobacteria in agriculture. Nitrobacteria are soil bacteria that play an important role in the natural nitrogen cycle. Nitrobacter's primary benefit in the nitrogen cycle significantly impacts plant growth and overall agricultural productivity. Training on making Nitrobacter was held in Sendangnongko, Wonoharjo, Kemusu, Boyolali, Central Java in July 2023. Participants in the Sido Mulyo Farmers Group activity were 18 people. The method of service activities was in the form of material counselling and then continued with the practice of making Nitrobacter. Participants were given material regarding the benefits of Nitrobacter, how to get it, how to reproduce it, and its application on agricultural land. The aim of this community service is that Sendangnongko residents can contribute to developing environmentally friendly and sustainable agriculture in meeting food needs and reducing farming costs caused by synthetic chemical fertilizers and pesticides. By increasing the natural availability of nitrogen nutrients, Nitrobacter helps reduce the need for synthetic nitrogen fertilizers (Urea), which tend to cause negative impacts on the environment. Several previous studies related to Nitrobacter positively impacted the decreasing use of synthetic chemical fertilizers in rice farming. Plants are more resistant to pests and diseases and do not damage the environment. Another benefit is that farmers' finances can be reduced when spending on fertilizers and pesticides so that farming costs can be reduced. The results of this training have the impact of increasing agricultural productivity or improving the welfare of local communities.
Seiring dengan pemanfaatan pupuk kimia, membawa dampak negatif terhadap lingkungan dan ekosistem pertanian. Peningkatan kesadaran akan kerusakan yang diakibatkan oleh pupuk kimia sintesis telah mendorong pencarian alternatif yang lebih berkelanjutan, seperti penggunaan pupuk organik dan peran mikroorganisme seperti Nitrobakter dalam pertanian. Nitrobakter merupakan jenis bakteri tanah yang berperan penting dalam siklus nitrogen alami. Manfaat utama Nitrobacter dalam siklus nitrogen memiliki dampak signifikan pada pertumbuhan tanaman dan produktivitas pertanian secara keseluruhan. Pelatihan Pembuatan Nitrobacter dilaksanakan di Sendangnongko, Wonoharjo, Kemusu, Boyolali, Jawa Tengah pada bulan Juli 2023. Peserta kegiatan Kelompok Tani Sido Mulyo sebanyak 18 orang. Metode kegiatan pengabdian berupa penyuluhan materi lalu dilanjutkan dengan praktek pembuatan Nitrobacter. Peserta diberi materi terkait manfaat Nitrobacter, cara mendapatkan, cara memperbanyak, dan aplikasi di lahan pertanian. Tujuan pengabdian kepada masyarakat ini warga Sendangnongko dapat berkontribusi pada pengembangan pertanian ramah lingkungan dan berkelanjutan dalam memenuhi kebutuhan pangan serta mengurangi biaya usaha tani yang diakibatkan pupuk dan pestisida sintesis kimia. Dengan meningkatkan ketersediaan nutrisi nitrogen secara alami, Nitrobacter membantu mengurangi kebutuhan akan pupuk nitrogen sintetis (Urea) yang cenderung menyebabkan dampak negatif terhadap lingkungan. Beberapa penelitian sebelumnya terkait Nitrobacter berdampak positif pada penggunaan pupuk kimia sintetis yang makin berkurang di pertanian padi. Tanaman lebih tahan hama penyakit dan tidak merusak lingkungan. Manfaat lain keuangan petani untuk belanja pupuk dan pestisida bisa ditekan sehingga biaya usaha tani dapat berkurang. Hasil dari pelatihan ini berdampak peningkatan produktivitas pertanian atau peningkatan kesejahteraan masyarakat setempat.
References
Abror, L. A. A., & Azmi, I. (2023). Sosialisasi dan Pembuatan Biosaka Sebagai Solusi dalam Mengurangi Penggunaan Pupuk Kimia di Desa Selaparang. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 6(2), 390-393.
Ahmad, F., Fakultas Pertanian, M., & Madako Tolitoli, U. (2022). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L). Universitas Madako Tolitoli Press. Toli-Toli Sulawesi Tengah.
Aslam, B., Siswadi, Bahri, S., Saputro, AS. 2023. Kajian Dosis Bakteri Fotosintetik dan ZPT Nitrobacter Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Padi (Oryza sativa. L). Innofarm: Jurnal Inovasi Pertanian. Vol. 25 (2), Oktober 2023
Asrijal, A., & Upe, A. (2022). Pengaruh dosis pupuk organik dan zat pengatur tumbuh dari ekstrak jagung terhadap koefisien sidik lintas karakter komponen hasil bawang merah varietas Bima. Kultivasi, 21(2). https://doi.org/10.24198/kultivasi.v21i2.38832
Didik Raharjo, & Edi Tando. (2022). Efektivitas Aplikasi Pupuk Organik Cair Lengkap Dan Pupuk Anorganik Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Padi. Agroradix, 2(2), 27–37.
Fairuz Hanifah Wahyudyanti, Anantanyu Sapja, & Widiyanti Emi. (2023). Pengaruh Faktor Sosial Ekonomi Petani Terhadap Tingkat Adopsi Inovasi Pupuk Organik Cair Nitrobacter di Kecamatan Jaten, Kabupaten Karanganyar. Seminar Nasional Hasil Riset dan Pengabdian, 1194–1201.
Kartini, N. L., & Budaraga, I. K. (2020). Pertanian Organik Penyelamat Kehidupan. Deepublish.
Lagiman, L. (2021). Pertanian Berkelanjutan: Untuk Kedaulatan Pangan Dan Kesejahteraan Petani. Penebar Swadaya
Melati, R. (2022). Pengaruh Pupuk Organik Biota Plus Terhadap Kuantitas Dan Kualitas Bunga Telang (Clitoria ternatea). Kultivasi, 21(1). https://doi.org/10.24198/kultivasi.v21i1.36298
Millenia Safitri, S., Trimuliani, I., Fitri Aulia Rahmawati, A., Wahyuana, B., & Saeroji, A. (2023). Pemberdayaan Kelompok Tani Melalui Pelatihan Pembuatan Starter Pengomposan dari Nitrobacter di Desa Kanoman Kabupaten Klaten. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 3(2), 555–562. https://doi.org/10.54082/jamsi.501
Muslimah. (2021). Dampak Pencemaran Tanah Dan Langkah Pencegahan. AGRISAMUDRA Jurnal Penelitian, 2(1), 11–20.
Nurhadiah, Nining Sri Sukasih, & Budi Rivan Kamulyan. (2021). Soilrens, 19(1), 21–30.
Ripai, M., & Tabrani, G. (2022). Perbaikan Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Sawi (Brassicca juncea L.) Yang Diberi Pupuk Organik Cair Improvement Of Growth And Production Of Passed Muscle (Brassicca Juncea L.). Liquid Organic Fertilizer (Vol. 8).
Rivai, R. S., & Anugrah, I. S. (2011). Konsep dan implementasi pembangunan pertanian berkelanjutan di Indonesia. In Forum Penelitian Agro Ekonomi (Vol. 29, No. 1, pp. 13-25).
Rosalina, F., Farida, A., Satria, B., & Diah Syafaati, A. (2022). Pertanian Organik. Jurnal Galung Tropika, 11(3), 304–316. https://doi.org/10.31850/jgt.v11i3.1049
Saktiyono Sigit Tri Pamungkas, & Rani Puspitasar. (2018). Pemanfaatan Bawang Merah (Allium cepaL.) Sebagai Zat Pengatur Tumbuh Alami terhadap Pertumbuhan Bud ChipTebu pada Berbagai Tingkat Waktu Rendaman. Biofarm, 14(2), 41–47.
Saputro, A.S. & Winarno S. Efikasi Nitrobacter Pada Budidaya Organik Padi M70D. J. Agrifarm : Vol. 12 No. 1, Juli 2023
Sofwan, N., Faelasofa, O., Triatmoko, A. H., & Iftitah, S. N. (2018). Optimalisasi Zpt (Zat Pengatur Tumbuh) Alami Ekstrak Bawang Merah (Allium Cepa Fa. Ascalonicum) Sebagai Pemacu Pertumbuhan Akar Stek Tanaman Buah Tin (Ficus carica). Jurnal Ilmu Pertanian Tropika dan Subtropika (Vol. 3, Issue 2).
Sompotan, D. D., & Sinaga, J. (2022). Pencegahan Pencemaran Lingkungan. Eugenia, 1, 6–16.
Suwardi, Purwandaru W., Ruly Eka Kusuma K, & Hana Hanifa. (2021). Identifikasi Degradasi Lahan Berdasarkan Sifat. Agronomika: Jurnal Budidaya Pertanian Berkelanjutan, 1(1), 179–185.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Avisema Sigit Saputro, Nugraheni Hadiyanti
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship. Permitted third-party reuse is defined by the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND). This permission allows users to copy and distribute the Article, provided this is not done for commercial purposes and further does not permit distribution of the Article if it is changed or edited in any way, and provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, and that the licensor is not represented as endorsing the use made of the work.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book).
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.