Inovasi Olahan Jagung Twistcorn sebagai Pengembangan Agroindustri Lokal di Lamongan
DOI:
https://doi.org/10.30737/jatimas.v5i2.6974Keywords:
Jagung manis, Camilan twistcorn, pengabdian masyarakat , karotenoid, beta karoten, xantofilAbstract
Corn (Zea mays) has various health benefits derived from its carotenoid content, which gives its kernels their yellow color. Approximately 22% of this content is beta-carotene, which functions to prevent blindness due to cataracts, while xanthophyll protects cells from cancer, acts as an antioxidant, and supports the immune system and heart health. This community service activity aims to increase understanding of the optimal use of corn, specifically through the production of nutritious twistcorn snacks. This training involved the community in RT.001 RW.003 Laren Village and began with an initial questionnaire, followed by the delivery of materials on making twist corn snacks, and concluded with a final questionnaire. The material was delivered through lectures and question-and-answer discussions, which were met with enthusiasm by the participants. The results of the activity demonstrated an increase in knowledge among all participating communities following the training.
Jagung (Zea mays) memiliki berbagai manfaat kesehatan yang berasal dari kandungan karotenoidnya, yang memberikan warna kuning pada bijinya. Sekitar 22% dari kandungan tersebut adalah beta karoten, yang berfungsi mencegah kebutaan akibat katarak, sementara xantofil melindungi sel dari kanker, bertindak sebagai antioksidan, dan mendukung sistem kekebalan serta kesehatan jantung. Kegiatan pengabdian kepada masyarakat ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman tentang pemanfaatan jagung secara optimal, khususnya melalui pembuatan snack jagung twistcorn yang bergizi. Pelatihan ini melibatkan masyarakat di RT.001 RW.003 Desa Laren dan dimulai dengan kuisioner awal, diikuti dengan penyampaian materi mengenai pembuatan camilan jagung twistcorn, dan diakhiri dengan kuisioner akhir. Materi disampaikan melalui metode ceramah dan diskusi tanya jawab, yang disambut dengan antusiasme peserta. Hasil kegiatan menunjukkan peningkatan pengetahuan seluruh masyarakat peserta setelah pelatihan.
References
Ajeng, N. D., & Eko, B. S. (2012). Penentuan Alternatif Lokasi Pengembangan Kawasan Agroindustri Berbasis Komoditas. 1, 1–5.
Aji, S. B., Muharram, M., Rahmawati, S. Z. (2022). Inovasi Pengolahan Bonggol Jagung Menjadi Briket Arang di Desa Ngampel, Kecamatan Papar, Kabupaten Kediri. 2(1), 29-37. https://doi.org/10.30737/jatimas.v2i1.2559
Aldillah, R. (2017). Strategi Pengembangan Agribisnis Jagung di Indonesia. 15(1), 43–66.
Aliyah, Wulandari, K., & Kristiyoningsih. (2023). Pemetaan Pemasaran Produk Olahan Jagung Marning di Kecamatan Jatirogo Tuban. 203–212.
Amir, M. (2023). Penganekaragaman Pangan Olahan Jagung Manis Sebagai Upaya Pengembangan Agroindustri di Desa Mario. 3, 28–33.
Ammie, A., Maria, B., & Leta, R. L. (2019). Analisis Nilai Tambah Diversifikasi Produk Olahan Jagung (Studi Kasus Pada Industri Rumah Tangga di Kota Kupang). VIII(2).
Arief, R. W., Asnawi, R., & Richana, N. (2015). Penganekaragaman Pangan Olahan Jagung dan Analisis Kelayakannya Secara Ekonomi di Kecamatan Pekalongan Kabupaten Lampung Timur. April, 161–169.
Ayunaning, K., & Rahim, A. R. (2023). Pengembangan Hasil Pertanian dengan Membuat Produk Olahan Produk Es Jagung Guna Meningkatkan Nilai Jual di Desa Sumber Agung. 5, 462–468.
Dewi, C. A., & Kurniasih, Y. (2017). Pemberdayaan Petani Jagung Melalui Pengembangan Usaha Diversifikasi Produk Olahan Jagung di Labuapi Kabupaten Lombok Barat. 2.
Endriastuti, A., & Putri Permatasari, M. (2018). Pelatihan Pemasaran, Pemberdayaan Toko Online, dan Pengenalan m-commerce pada Produk Unggulan Jagung Tortila di Kecamatan Trucuk Kabupaten Bojonegoro. 1.
Ernawati, S., Irawan, I., Salim, N., & P, K. I. (2023). Pemanfaatan Jagung Sebagai Potensi Lokal Menjadi Stik Jagung Sebagai Upaya Meningkatkan Pendapatan Masyarakat di Desa Panda. 4, 1–5.
Fadlan, A., & Yasin, M. (2024). Analisis Kelayakan Usahatani Jagung di Dusun Tlogoringin Desa Tlogosadang Kecamatan Paciran Kabupaten Lamongan. 4(2), 97–104.
Fitri, E. R., Azriani, Z., & Raesi, S. (2021). Analisis Nilai Tambah Produk Olahan Jagung Manis ( Studi Kasus : Usaha F1 Aina Nagari Batu Hampa Kecamatan Akabiluru Kabupaten Lima Puluh Kota ). 4(1), 53–61.
Ifada, I. I., Suslinawati, & Zuraida, A. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Peningkatan Nilai Tambah Produk Jagung. 7(2), 255–261. https://doi.org/10.30595/jppm.v7i2.10582
Lak, L., El, N., & Isfianadewi, D. (2019). Diversifikasi Pangan Olahan Jagung Manis Sebagai Upaya Pengembangan Agroindustri di Desa Soropaten. 4(1), 28–33.
Lestari, O. A. (2016). Potensi Gizi Tempe Berbahan Dasar Jagung. 2(2).
Margono, H. (2016). How to Create Indonesia Preneur. PT Insan Sempurna Mandiri.
Mustaniroh, S. A., Sari, E. N., & Deoranto, P. (2019). Strategi Pengembangan Klaster Berdasarkan Kinerja dan Kualitas pada Umkm Emping Jagung di Kabupaten Lamongan. 20(2), 85–94.
Rahmat, S., Ikhsanudin, M., Diani, R., & Kusuma, Y. F. (2021). Pengolahan Hasil Pertanian dalam Upaya Peningkatan Perekonomian Petani di Kabupaten Bintan. 1, 155–167.
Sani, E. Y., Larasati, D., & Putri, A. S. (2023). Penyuluhan Pembuatan Puding Jagung Manis Bagi Siswa SMK Negeri 1 Bawen Kapubaten Semarang. 2(1), 36–43.
Widayatsih, T., Lisanty, N., Agustina, L., Junaidi. (2022). Diversifikasi Kreasi Olahan Pangan Berbahan Baku Jagung bagi Warga Desa Mlandangan Kabupaten Nganjuk. 2(2), 111-120. https://doi.org/10.30737/jatimas.v2i2.3465
Widyawati, R. F. (2017). Analisis Keterkaitan Sektor Pertanian dan Pengaruhnya Terhadap Perekonomian Indonesia (Analisis Input Ouput). 13(April).
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Emmy Hamidah, Imam Bukhori, Idum Satia Santi, Nina Lisanty

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/) that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship. Permitted third-party reuse is defined by the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND). This permission allows users to copy and distribute the Article, provided this is not done for commercial purposes and further does not permit distribution of the Article if it is changed or edited in any way, and provided the user gives appropriate credit (with a link to the formal publication through the relevant DOI), provides a link to the license, and that the licensor is not represented as endorsing the use made of the work.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book).
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.
Deprecated: json_decode(): Passing null to parameter #1 ($json) of type string is deprecated in /home/ojs.unik-kediri.ac.id/public_html/plugins/generic/citations/CitationsPlugin.php on line 68

